jidlojeradost.cz
true
Tvarohové noky se švestkovým rozvarem sypané perníkem

Jídlo je radost

Tvarohové noky se švestkovým rozvarem sypané perníkem

Ingredience:

 
Na tvarohové noky:
 
    • 250 g měkkého tvarohu
    • 1 vejce
    • 3 lžíce krupicového cukru
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • 150 g hrubé mouky (dle potřeby více či méně)
    • Špetka soli
 
Na švestkový rozvar:
 
    • 500 g švestek (mohou být čerstvé nebo mražené)
    • 2-3 lžíce cukru (podle chuti)
    • 1 lžička mleté skořice
    • 100 ml vody
    • 1 lžíce citronové šťávy
 
Na posypání:
 
    • 100 g strouhaného perníku

 
Postup:

 
1. Příprava tvarohových noků:
      • V míse smíchejte tvaroh, vejce, krupicový cukr, vanilkový cukr a špetku soli.
      • Postupně přidávejte hrubou mouku, dokud nezískáte hladké a nelepivé těsto.
      • Z těsta tvarujte malé noky (asi velikosti vlašského ořechu) a odkládejte je na pomoučený povrch.
2. Vaření noků:
      • Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
      • Noky vařte ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch (asi 5-7 minut). Poté je sceďte a nechte okapat.
3. Příprava švestkového rozvaru:
      • Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky.
      • V hrnci smíchejte švestky, cukr, mletou skořici, vodu a citronovou šťávu.
      • Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud švestky nezměknou a nevytvoří se hustý rozvar (asi 10-15 minut).
4. Dokončení:
      • Uvařené noky přendejte na talíř.
      • Přelijte je horkým švestkovým rozvarem.
      • Posypte strouhaným perníkem.
5. Podávání:
      • Tvarohové noky podávejte teplé, ideálně ihned po přípravě.
      • Ozdobte čerstvými bylinkami, jako je máta nebo meduňka, pokud chcete přidat barevný kontrast.

 
Tipy:

 
    • Pro extra chuť můžete do těsta přidat trochu citronové kůry.
    • Pokud máte rádi sladší dezerty, můžete přidat více cukru do rozvaru nebo perníku.
 
Dobrou chuť!