Ingredience:
Na tvarohové noky:
• 250 g měkkého tvarohu
• 1 vejce
• 3 lžíce krupicového cukru
• 1 sáček vanilkového cukru
• 150 g hrubé mouky (dle potřeby více či méně)
• Špetka soli
Na švestkový rozvar:
• 500 g švestek (mohou být čerstvé nebo mražené)
• 2-3 lžíce cukru (podle chuti)
• 1 lžička mleté skořice
• 100 ml vody
• 1 lžíce citronové šťávy
Na posypání:
• 100 g strouhaného perníku
Postup:
1. Příprava tvarohových noků:
• V míse smíchejte tvaroh, vejce, krupicový cukr, vanilkový cukr a špetku soli.
• Postupně přidávejte hrubou mouku, dokud nezískáte hladké a nelepivé těsto.
• Z těsta tvarujte malé noky (asi velikosti vlašského ořechu) a odkládejte je na pomoučený povrch.
2. Vaření noků:
• Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
• Noky vařte ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch (asi 5-7 minut). Poté je sceďte a nechte okapat.
3. Příprava švestkového rozvaru:
• Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky.
• V hrnci smíchejte švestky, cukr, mletou skořici, vodu a citronovou šťávu.
• Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud švestky nezměknou a nevytvoří se hustý rozvar (asi 10-15 minut).
4. Dokončení:
• Uvařené noky přendejte na talíř.
• Přelijte je horkým švestkovým rozvarem.
• Posypte strouhaným perníkem.
5. Podávání:
• Tvarohové noky podávejte teplé, ideálně ihned po přípravě.
• Ozdobte čerstvými bylinkami, jako je máta nebo meduňka, pokud chcete přidat barevný kontrast.
Tipy:
• Pro extra chuť můžete do těsta přidat trochu citronové kůry.
• Pokud máte rádi sladší dezerty, můžete přidat více cukru do rozvaru nebo perníku.
Dobrou chuť!