Ingredience:
• 1 středně velký celer (asi 500 g)
• 1 středně velká mrkev
• 2 stroužky česneku
• 3 lžíce majonézy (může být i veganská verze)
• 2 lžíce řeckého jogurtu (může být i veganský jogurt)
• 1 lžíce citronové šťávy
• 1 lžíce olivového oleje
• Sůl a pepř podle chuti
• Špetka mletého kmínu
• Čerstvé bylinky na ozdobu (např. pažitka nebo petrželka)
Postup:
1. Příprava zeleniny:
• Celer a mrkev oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
• Česnek oloupejte a jemně nasekejte nebo prolisujte.
2. Restování zeleniny:
• V pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu.
• Přidejte nastrouhaný celer a mrkev a restujte, dokud nezměknou (asi 10 minut).
• Přidejte česnek a restujte další 2 minuty.
3. Příprava základní směsi:
• Restovanou zeleninovou směs nechte vychladnout.
4. Míchání ingrediencí:
• V míse smíchejte majonézu, řecký jogurt, citronovou šťávu, sůl, pepř a mletý kmín.
• Přidejte vychladlou zeleninovou směs a dobře promíchejte.
5. Dokončení pomazánky:
• Pomazánku ochutnejte a případně ještě dochuťte solí, pepřem nebo citronovou šťávou.
6. Podávání:
• Pomazánku přendejte do misky a ozdobte čerstvými bylinkami podle chuti.
• Podávejte s čerstvým pečivem, krekry nebo jako dip k zeleninovým tyčinkám.
Tipy:
• Pro extra krémovou konzistenci můžete přidat více majonézy nebo jogurtu.
• Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat trochu nastrouhaného sýra, např. parmezánu.
Dobrou chuť!