jidlojeradost.cz
true
Celerová pomazánka

Jídlo je radost

Celerová pomazánka

Ingredience:

 
    • 1 středně velký celer (asi 500 g)
    • 1 středně velká mrkev
    • 2 stroužky česneku
    • 3 lžíce majonézy (může být i veganská verze)
    • 2 lžíce řeckého jogurtu (může být i veganský jogurt)
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 1 lžíce olivového oleje
    • Sůl a pepř podle chuti
    • Špetka mletého kmínu
    • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. pažitka nebo petrželka)

 
Postup:

 
1. Příprava zeleniny:
      • Celer a mrkev oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
      • Česnek oloupejte a jemně nasekejte nebo prolisujte.
2. Restování zeleniny:
      • V pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu.
      • Přidejte nastrouhaný celer a mrkev a restujte, dokud nezměknou (asi 10 minut).
      • Přidejte česnek a restujte další 2 minuty.
3. Příprava základní směsi:
      • Restovanou zeleninovou směs nechte vychladnout.
4. Míchání ingrediencí:
      • V míse smíchejte majonézu, řecký jogurt, citronovou šťávu, sůl, pepř a mletý kmín.
      • Přidejte vychladlou zeleninovou směs a dobře promíchejte.
5. Dokončení pomazánky:
      • Pomazánku ochutnejte a případně ještě dochuťte solí, pepřem nebo citronovou šťávou.
6. Podávání:
      • Pomazánku přendejte do misky a ozdobte čerstvými bylinkami podle chuti.
      • Podávejte s čerstvým pečivem, krekry nebo jako dip k zeleninovým tyčinkám.

 
Tipy:

 
    • Pro extra krémovou konzistenci můžete přidat více majonézy nebo jogurtu.
    • Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat trochu nastrouhaného sýra, např. parmezánu.
 
Dobrou chuť!