jidlojeradost.cz
true
Šulance se skořicovou strouhankou

Jídlo je radost

Šulance se skořicovou strouhankou

Ingredience:

 
Na těsto:
 
    • 500 g brambor
    • 150 g hladké mouky
    • 1 vejce
    • Špetka soli
 
Na skořicovou strouhanku:
 
    • 100 g strouhanky
    • 50 g másla
    • 2 lžíce cukru
    • 1 lžička skořice

 
Postup:

 
1. Příprava brambor:
      • Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka (asi 20 minut).
      • Sceďte je a nechte trochu vychladnout, poté je důkladně rozmačkejte nebo propasírujte přes síto, aby byly hladké.
2. Příprava těsta:
      • Rozmačkané brambory nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
      • Do brambor přidejte mouku, vejce a špetku soli. Vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, můžete přidat trochu mouky.
3. Tvarování šulanců:
      • Z těsta odebírejte malé kousky a válte z nich tenké válečky (šulance) o délce přibližně 5-7 cm.
      • Připravené šulance dejte na pomoučenou pracovní plochu.
4. Vaření šulanců:
      • Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
      • Šulance vařte ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch (asi 3-4 minuty). Poté je sceďte a nechte okapat.
5. Příprava skořicové strouhanky:
      • V pánvi rozehřejte máslo na střední teplotu.
      • Přidejte strouhanku a opékejte ji dozlatova, často míchejte.
      • Přidejte cukr a skořici a promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
6. Dokončení:
      • Uvařené šulance přidejte do pánve se skořicovou strouhankou a jemně promíchejte, aby se rovnoměrně obalily.
7. Servírování:
      • Šulance podávejte teplé, posypané trochou cukru nebo ozdobené lžící zakysané smetany či jogurtu, pokud máte rádi kombinaci sladkého a kyselého.

 
Tipy:

 
    • Pro extra chuť můžete do těsta přidat trochu vanilkového extraktu.
    • Pokud chcete šulance obohatit, můžete je podávat s ovocným kompotem nebo čerstvým ovocem.
 
Dobrou chuť!