Ingredience:
Na těsto:
• 500 g brambor
• 150 g hladké mouky
• 1 vejce
• Špetka soli
Na skořicovou strouhanku:
• 100 g strouhanky
• 50 g másla
• 2 lžíce cukru
• 1 lžička skořice
Postup:
1. Příprava brambor:
• Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka (asi 20 minut).
• Sceďte je a nechte trochu vychladnout, poté je důkladně rozmačkejte nebo propasírujte přes síto, aby byly hladké.
2. Příprava těsta:
• Rozmačkané brambory nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
• Do brambor přidejte mouku, vejce a špetku soli. Vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, můžete přidat trochu mouky.
3. Tvarování šulanců:
• Z těsta odebírejte malé kousky a válte z nich tenké válečky (šulance) o délce přibližně 5-7 cm.
• Připravené šulance dejte na pomoučenou pracovní plochu.
4. Vaření šulanců:
• Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
• Šulance vařte ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch (asi 3-4 minuty). Poté je sceďte a nechte okapat.
5. Příprava skořicové strouhanky:
• V pánvi rozehřejte máslo na střední teplotu.
• Přidejte strouhanku a opékejte ji dozlatova, často míchejte.
• Přidejte cukr a skořici a promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
6. Dokončení:
• Uvařené šulance přidejte do pánve se skořicovou strouhankou a jemně promíchejte, aby se rovnoměrně obalily.
7. Servírování:
• Šulance podávejte teplé, posypané trochou cukru nebo ozdobené lžící zakysané smetany či jogurtu, pokud máte rádi kombinaci sladkého a kyselého.
Tipy:
• Pro extra chuť můžete do těsta přidat trochu vanilkového extraktu.
• Pokud chcete šulance obohatit, můžete je podávat s ovocným kompotem nebo čerstvým ovocem.
Dobrou chuť!