Ingredience:
Na rybu:
• 4 filety bílé ryby (např. treska, štikozubec, tilápie)
• 2 lžíce olivového oleje
• Sůl a pepř podle chuti
• 1 citron, nakrájený na plátky
• 2 stroužky česneku, nasekané
• 1 lžíce čerstvé nasekané petrželky
Na fazole s pórkem:
• 2 lžíce olivového oleje
• 2 stonky pórku, nakrájené na tenké plátky
• 2 stroužky česneku, nasekané
• 1 konzerva bílých fazolí (400 g), scezená a propláchnutá
• 200 ml zeleninového vývaru
• 1 lžička sušeného tymiánu
• Sůl a pepř podle chuti
• Šťáva z 1 citronu
Postup:
1. Příprava ryby:
• Předehřejte troubu na 180 °C.
• Filety bílé ryby osolte a opepřete z obou stran.
• V pekáči nebo na plechu vyloženém pečicím papírem rozmístěte plátky citronu.
• Na citronové plátky položte filety ryby.
• Posypte nasekaným česnekem a zakapejte olivovým olejem.
• Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut, dokud ryba není pevná a snadno se odděluje vidličkou.
2. Příprava fazolí s pórkem:
• V pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu.
• Přidejte nakrájený pórek a restujte, dokud nezměkne a nezíská jemně zlatavou barvu (asi 5-7 minut).
• Přidejte nasekaný česnek a restujte další 1-2 minuty.
• Přidejte scezené a propláchnuté bílé fazole, zeleninový vývar a sušený tymián.
• Osolte a opepřete podle chuti.
• Vařte na mírném ohni asi 10 minut, dokud se chutě dobře nespojí a tekutina se částečně nevyvaří.
• Na závěr přidejte citronovou šťávu a dobře promíchejte.
3. Dokončení:
• Upečené filety bílé ryby opatrně přeneste na talíře.
• Vedle ryby servírujte fazole s pórkem.
• Ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou.
Tipy:
• K rybě a fazolím můžete přidat i čerstvý zeleninový salát nebo křupavý chléb.
• Pro výraznější chuť můžete do fazolové směsi přidat i trochu bílého vína.
Dobrou chuť!