jidlojeradost.cz
true
Bílá ryba s fazolemi a pórkem

Jídlo je radost

Bílá ryba s fazolemi a pórkem

Ingredience:

 
Na rybu:
 
    • 4 filety bílé ryby (např. treska, štikozubec, tilápie)
    • 2 lžíce olivového oleje
    • Sůl a pepř podle chuti
    • 1 citron, nakrájený na plátky
    • 2 stroužky česneku, nasekané
    • 1 lžíce čerstvé nasekané petrželky
 
Na fazole s pórkem:
 
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 2 stonky pórku, nakrájené na tenké plátky
    • 2 stroužky česneku, nasekané
    • 1 konzerva bílých fazolí (400 g), scezená a propláchnutá
    • 200 ml zeleninového vývaru
    • 1 lžička sušeného tymiánu
    • Sůl a pepř podle chuti
    • Šťáva z 1 citronu

 
Postup:

 
1. Příprava ryby: 
      • Předehřejte troubu na 180 °C.
      • Filety bílé ryby osolte a opepřete z obou stran.
      • V pekáči nebo na plechu vyloženém pečicím papírem rozmístěte plátky citronu.
      • Na citronové plátky položte filety ryby.
      • Posypte nasekaným česnekem a zakapejte olivovým olejem.
      • Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut, dokud ryba není pevná a snadno se odděluje vidličkou.
 
2. Příprava fazolí s pórkem: 
      • V pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu.
      • Přidejte nakrájený pórek a restujte, dokud nezměkne a nezíská jemně zlatavou barvu (asi 5-7 minut).
      • Přidejte nasekaný česnek a restujte další 1-2 minuty.
      • Přidejte scezené a propláchnuté bílé fazole, zeleninový vývar a sušený tymián.
      • Osolte a opepřete podle chuti.
      • Vařte na mírném ohni asi 10 minut, dokud se chutě dobře nespojí a tekutina se částečně nevyvaří.
      • Na závěr přidejte citronovou šťávu a dobře promíchejte.
 
3. Dokončení: 
      • Upečené filety bílé ryby opatrně přeneste na talíře.
      • Vedle ryby servírujte fazole s pórkem.
      • Ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou.

 
Tipy:

 
    • K rybě a fazolím můžete přidat i čerstvý zeleninový salát nebo křupavý chléb.
    • Pro výraznější chuť můžete do fazolové směsi přidat i trochu bílého vína.
 
Dobrou chuť!