jidlojeradost.cz
true
Dušené hovězí s olivami, sušenými rajčaty s červeným vínem a těstovinami

Jídlo je radost

Dušené hovězí s olivami, sušenými rajčaty s červeným vínem a těstovinami

Ingredience:

 
Na dušené hovězí:
 
    • 800 g hovězího masa (nejlépe kližka nebo plec), nakrájeného na kostky
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
    • 3 stroužky česneku, nasekané
    • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
    • 2 stonky celeru, nakrájené na kousky
    • 200 ml červeného vína
    • 400 g konzervovaných rajčat (drcených nebo nakrájených)
    • 150 g sušených rajčat v oleji, nakrájených na proužky
    • 100 g černých oliv, vypeckovaných a nakrájených na poloviny
    • 2 lžíce rajčatového protlaku
    • 1 l hovězího vývaru
    • 2 lžičky sušeného tymiánu
    • 2 lžičky sušeného rozmarýnu
    • 2 bobkové listy
    • Sůl a pepř podle chuti
 
Na podávání:
 
    • 400 g těstovin (např. tagliatelle nebo pappardelle)
    • Strouhaný parmazán na posypání
    • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo bazalka)

 
Postup:

 
1. Příprava masa:
      • V hrnci na střední teplotu rozehřejte olivový olej.
      • Přidejte kostky hovězího masa a opečte je ze všech stran dozlatova. Poté maso vyjměte a dejte stranou.
2. Restování zeleniny:
      • Do stejného hrnce přidejte nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a celer. Restujte, dokud zelenina nezměkne a cibule nezíská zlatavou barvu.
3. Přidání vína a rajčat:
      • Přidejte červené víno a vařte, dokud se objem tekutiny nezmenší na polovinu.
      • Poté přidejte rajčatový protlak, konzervovaná rajčata a sušená rajčata.
4. Dušení masa:
      • Vraťte opečené hovězí maso do hrnce.
      • Přidejte hovězí vývar, olivy, tymián, rozmarýn a bobkové listy.
      • Osolte a opepřete podle chuti.
      • Přiveďte k varu, potom snižte teplotu a nechte pokrm dusit na mírném ohni pod pokličkou přibližně 2 až 2,5 hodiny, dokud maso není měkké.
5. Vaření těstovin:
      • Asi 20 minut před dokončením dušení masa přiveďte k varu velký hrnec osolené vody.
      • Uvařte těstoviny podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente.
      • Sceďte je a udržujte teplé.
6. Dokončení:
      • Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji zredukovat vařením bez pokličky.
      • Před podáváním vyjměte bobkové listy.
7. Podávání:
      • Dušené hovězí podávejte na těstovinách.
      • Posypte strouhaným parmazánem a ozdobte čerstvými bylinkami.

 
Tipy:

 
    • Můžete přidat trochu červeného vína i do těstovin, aby byly ještě chutnější.
    • Tento pokrm je ideální připravit den předem, aby se chutě dobře propojily.
 
Dobrou chuť!