jidlojeradost.cz
true
Dýňová polévka

Jídlo je radost

Dýňová polévka

Ingredience:

 
    • 1 středně velká dýně Hokkaido (asi 1 kg)
    • 1 středně velká cibule
    • 2 stroužky česneku
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 l zeleninového vývaru
    • 200 ml kokosového mléka (může být i smetana ke šlehání)
    • Sůl a pepř podle chuti
    • Špetka muškátového oříšku
    • Špetka kari koření
    • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. koriandr nebo pažitka)

 
Postup:

 
1. Příprava dýně:
      • Dýni omyjte, rozkrojte na polovinu a vydlabejte semínka.
      • Dýni nakrájejte na menší kostičky. Pokud používáte Hokkaido dýni, nemusíte ji loupat.
2. Příprava základních ingrediencí:
      • Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
3. Smažení cibule a česneku:
      • V hrnci rozehřejte olivový olej na střední teplotu.
      • Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout.
4. Přidání dýně a vývaru:
      • Do hrnce přidejte nakrájenou dýni a zeleninový vývar.
      • Vařte na střední teplotě, dokud dýně nezměkne (asi 20 minut).
5. Mixování:
      • Polévku stáhněte z ohně a pomocí tyčového mixéru ji rozmixujte do hladka.
      • Pokud nemáte tyčový mixér, můžete polévku přelít do stolního mixéru a mixovat po částech.
6. Dokončení polévky:
      • Polévku vraťte na oheň a přidejte kokosové mléko nebo smetanu ke šlehání.
      • Dochutíme solí, pepřem, špetkou muškátového oříšku a kari kořením.
      • Nechte polévku probublat na mírném ohni dalších 5 minut.
7. Podávání:
      • Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvými bylinkami podle chuti.
      • K polévce se skvěle hodí čerstvý chléb nebo krutony.

 
Tipy:

 
    • Pro výraznější chuť můžete přidat zázvor při smažení cibule a česneku.
    • Pokud máte rádi pikantní, můžete přidat trochu chilli.
 
Dobrou chuť!