Ingredience:
• 1 středně velká dýně Hokkaido (asi 1 kg)
• 1 středně velká cibule
• 2 stroužky česneku
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 l zeleninového vývaru
• 200 ml kokosového mléka (může být i smetana ke šlehání)
• Sůl a pepř podle chuti
• Špetka muškátového oříšku
• Špetka kari koření
• Čerstvé bylinky na ozdobu (např. koriandr nebo pažitka)
Postup:
1. Příprava dýně:
• Dýni omyjte, rozkrojte na polovinu a vydlabejte semínka.
• Dýni nakrájejte na menší kostičky. Pokud používáte Hokkaido dýni, nemusíte ji loupat.
2. Příprava základních ingrediencí:
• Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
3. Smažení cibule a česneku:
• V hrnci rozehřejte olivový olej na střední teplotu.
• Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout.
4. Přidání dýně a vývaru:
• Do hrnce přidejte nakrájenou dýni a zeleninový vývar.
• Vařte na střední teplotě, dokud dýně nezměkne (asi 20 minut).
5. Mixování:
• Polévku stáhněte z ohně a pomocí tyčového mixéru ji rozmixujte do hladka.
• Pokud nemáte tyčový mixér, můžete polévku přelít do stolního mixéru a mixovat po částech.
6. Dokončení polévky:
• Polévku vraťte na oheň a přidejte kokosové mléko nebo smetanu ke šlehání.
• Dochutíme solí, pepřem, špetkou muškátového oříšku a kari kořením.
• Nechte polévku probublat na mírném ohni dalších 5 minut.
7. Podávání:
• Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvými bylinkami podle chuti.
• K polévce se skvěle hodí čerstvý chléb nebo krutony.
Tipy:
• Pro výraznější chuť můžete přidat zázvor při smažení cibule a česneku.
• Pokud máte rádi pikantní, můžete přidat trochu chilli.
Dobrou chuť!