Ingredience:
Na frittatu:
• 8 vajec
• 100 ml mléka nebo smetany
• 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
• 2 stroužky česneku, nasekané
• 150 g feta sýra, rozdroleného
• 100 g černých oliv, vypeckovaných a nakrájených na poloviny
• 1 svazek čerstvého kopru, nasekaného
• 2 lžíce olivového oleje
• Sůl a pepř podle chuti
• 1 lžička sušeného oregana
Na směs listových salátů:
• 200 g směsi listových salátů (např. rukola, špenát, polníček, římský salát)
• 1 okurka, nakrájená na tenké plátky
• 1 červená cibule, nakrájená na tenké plátky
• 10 cherry rajčat, rozpůlených
• 50 g černých oliv, vypeckovaných a nakrájených na poloviny
Na zálivku:
• 3 lžíce olivového oleje
• 1 lžíce červeného vinného octa
• 1 lžička dijonské hořčice
• 1 lžička medu
• Sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Příprava frittaty:
• Předehřejte troubu na 180 °C.
• V míse rozšlehejte vejce s mlékem nebo smetanou, solí, pepřem a sušeným oreganem.
• V pánvi vhodné do trouby rozehřejte olivový olej na střední teplotu.
• Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud cibule nezměkne a nezíská zlatavou barvu.
• Přidejte nakrájené olivy a nasekaný kopr a promíchejte.
• Přilijte rozšlehaná vejce do pánve a rovnoměrně je rozprostřete.
• Navrch rozložte rozdrolený feta sýr.
• Frittatu pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, dokud není pevná a zlatavá.
2. Příprava směsi listových salátů:
• V míse smíchejte směs listových salátů, nakrájenou okurku, červenou cibuli, cherry rajčata a olivy.
3. Příprava zálivky:
• V malé misce smíchejte olivový olej, červený vinný ocet, dijonskou hořčici, med, sůl a pepř.
• Důkladně prošlehejte, aby se všechny ingredience spojily.
4. Dokončení:
• Zálivku nalijte na směs listových salátů těsně před podáváním a dobře promíchejte.
5. Podávání:
• Frittatu nakrájejte na porce a podávejte ji teplou nebo pokojové teploty.
• Servírujte s připravenou směsí listových salátů.
Tipy:
• Do frittaty můžete přidat i jiné zeleniny, jako jsou papriky nebo cukety, pro větší pestrost chutí.
• Zálivku na salát můžete přizpůsobit svému vkusu přidáním více hořčice nebo medu podle potřeby.
Dobrou chuť!