jidlojeradost.cz
true
Řecká frittata s olivami a koprem, směs listových salátů

Jídlo je radost

Řecká frittata s olivami a koprem, směs listových salátů

Ingredience:

 
Na frittatu:
 
    • 8 vajec
    • 100 ml mléka nebo smetany
    • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 stroužky česneku, nasekané
    • 150 g feta sýra, rozdroleného
    • 100 g černých oliv, vypeckovaných a nakrájených na poloviny
    • 1 svazek čerstvého kopru, nasekaného
    • 2 lžíce olivového oleje
    • Sůl a pepř podle chuti
    • 1 lžička sušeného oregana
 
Na směs listových salátů:
 
    • 200 g směsi listových salátů (např. rukola, špenát, polníček, římský salát)
    • 1 okurka, nakrájená na tenké plátky
    • 1 červená cibule, nakrájená na tenké plátky
    • 10 cherry rajčat, rozpůlených
    • 50 g černých oliv, vypeckovaných a nakrájených na poloviny
 
Na zálivku:
 
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 1 lžíce červeného vinného octa
    • 1 lžička dijonské hořčice
    • 1 lžička medu
    • Sůl a pepř podle chuti

 
Postup:

 
1. Příprava frittaty:
      • Předehřejte troubu na 180 °C.
      • V míse rozšlehejte vejce s mlékem nebo smetanou, solí, pepřem a sušeným oreganem.
      • V pánvi vhodné do trouby rozehřejte olivový olej na střední teplotu.
      • Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud cibule nezměkne a nezíská zlatavou barvu.
      • Přidejte nakrájené olivy a nasekaný kopr a promíchejte.
      • Přilijte rozšlehaná vejce do pánve a rovnoměrně je rozprostřete.
      • Navrch rozložte rozdrolený feta sýr.
      • Frittatu pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, dokud není pevná a zlatavá.
2. Příprava směsi listových salátů:
      • V míse smíchejte směs listových salátů, nakrájenou okurku, červenou cibuli, cherry rajčata a olivy.
3. Příprava zálivky:
      • V malé misce smíchejte olivový olej, červený vinný ocet, dijonskou hořčici, med, sůl a pepř.
      • Důkladně prošlehejte, aby se všechny ingredience spojily.
4. Dokončení:
      • Zálivku nalijte na směs listových salátů těsně před podáváním a dobře promíchejte.
5. Podávání:
      • Frittatu nakrájejte na porce a podávejte ji teplou nebo pokojové teploty.
      • Servírujte s připravenou směsí listových salátů.

 
Tipy:

 
    • Do frittaty můžete přidat i jiné zeleniny, jako jsou papriky nebo cukety, pro větší pestrost chutí.
    • Zálivku na salát můžete přizpůsobit svému vkusu přidáním více hořčice nebo medu podle potřeby.
 
Dobrou chuť!