jidlojeradost.cz
true
Hrášková pomazánka

Jídlo je radost

Hrášková pomazánka

Ingredience:

 
    • 400 g mraženého hrášku
    • 1 středně velká cibule
    • 2 stroužky česneku
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 100 g měkkého sýru (např. ricotta nebo lučina)
    • Šťáva z 1 citronu
    • Sůl a pepř podle chuti
    • Hrst čerstvé máty nebo bazalky
    • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo pažitka)

 
Postup:

 
1. Příprava hrášku:
      • Hrášek dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte 3-5 minut, dokud nebude měkký.
      • Sceďte a opláchněte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření a hrášek si zachoval svěží zelenou barvu.
2. Příprava základních ingrediencí:
      • Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
3. Smažení cibule a česneku:
      • V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na střední teplotu.
      • Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout.
4. Mixování základních ingrediencí:
      • Do mixéru nebo kuchyňského robotu vložte vařený hrášek, smaženou cibuli s česnekem, měkký sýr, zbylé 2 lžíce olivového oleje, citronovou šťávu a čerstvé bylinky (máta nebo bazalka).
      • Podle chuti přidejte sůl a pepř.
5. Mixování:
      • Všechny ingredience mixujte do hladké konzistence. Pokud je pomazánka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo více olivového oleje, aby měla požadovanou konzistenci.
6. Dokončení pomazánky:
      • Pomazánku ochutnejte a případně ještě dochuťte solí, pepřem nebo citronovou šťávou.
7. Podávání:
      • Pomazánku přendejte do misky a ozdobte čerstvými bylinkami podle chuti.
      • Podávejte s čerstvým pečivem, krekry nebo jako dip k zeleninovým tyčinkám.

 
Tipy:

 
    • Pro výraznější chuť můžete přidat trochu strouhaného parmezánu nebo jiné tvrdého sýra.
    • Pomazánku můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici až 3 dny.
 
Dobrou chuť!