Ingredience:
• 400 g mraženého hrášku
• 1 středně velká cibule
• 2 stroužky česneku
• 3 lžíce olivového oleje
• 100 g měkkého sýru (např. ricotta nebo lučina)
• Šťáva z 1 citronu
• Sůl a pepř podle chuti
• Hrst čerstvé máty nebo bazalky
• Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo pažitka)
Postup:
1. Příprava hrášku:
• Hrášek dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte 3-5 minut, dokud nebude měkký.
• Sceďte a opláchněte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření a hrášek si zachoval svěží zelenou barvu.
2. Příprava základních ingrediencí:
• Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
3. Smažení cibule a česneku:
• V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na střední teplotu.
• Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout.
4. Mixování základních ingrediencí:
• Do mixéru nebo kuchyňského robotu vložte vařený hrášek, smaženou cibuli s česnekem, měkký sýr, zbylé 2 lžíce olivového oleje, citronovou šťávu a čerstvé bylinky (máta nebo bazalka).
• Podle chuti přidejte sůl a pepř.
5. Mixování:
• Všechny ingredience mixujte do hladké konzistence. Pokud je pomazánka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo více olivového oleje, aby měla požadovanou konzistenci.
6. Dokončení pomazánky:
• Pomazánku ochutnejte a případně ještě dochuťte solí, pepřem nebo citronovou šťávou.
7. Podávání:
• Pomazánku přendejte do misky a ozdobte čerstvými bylinkami podle chuti.
• Podávejte s čerstvým pečivem, krekry nebo jako dip k zeleninovým tyčinkám.
Tipy:
• Pro výraznější chuť můžete přidat trochu strouhaného parmezánu nebo jiné tvrdého sýra.
• Pomazánku můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici až 3 dny.
Dobrou chuť!