jidlojeradost.cz
true
Pomazánka z čerstvé řepy a cizrny

Jídlo je radost

Pomazánka z čerstvé řepy a cizrny

Ingredience:

 
    • 2 středně velké červené řepy
    • 1 konzerva cizrny (400 g), scezená a propláchnutá
    • 2 stroužky česneku
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 2 lžíce tahini pasty (sezamová pasta)
    • Šťáva z 1 citronu
    • Sůl a pepř podle chuti
    • Špetka kmínu
    • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo koriandr)

 
Postup:

 
1. Příprava řepy:
      • Řepu omyjte a oloupejte. Nakrájejte ji na menší kousky.
      • Dejte řepu do hrnce, zalijte vodou a vařte do měkka (asi 30-40 minut). Poté ji sceďte a nechte vychladnout.
2. Příprava cizrny:
      • Cizrnu sceďte a důkladně propláchněte studenou vodou.
3. Mixování základních ingrediencí:
      • Do mixéru nebo kuchyňského robotu vložte vařenou řepu, cizrnu, česnek, olivový olej, tahini pastu a citronovou šťávu.
      • Přidejte špetku kmínu a podle chuti sůl a pepř.
4. Mixování:
      • Všechny ingredience mixujte do hladké konzistence. Pokud je pomazánka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo více olivového oleje, aby měla požadovanou konzistenci.
5. Dokončení pomazánky:
      • Pomazánku ochutnejte a případně ještě dochuťte solí, pepřem nebo citronovou šťávou.
6. Podávání:
      • Pomazánku přendejte do misky a ozdobte čerstvými bylinkami podle chuti.
      • Podávejte s čerstvým pečivem, krekry nebo jako dip k zeleninovým tyčinkám.

 
Tipy:

 
    • Pro výraznější chuť můžete přidat trochu mletého koriandru nebo římského kmínu.
    • Pomazánku můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici až 3 dny.
 
Dobrou chuť!