jidlojeradost.cz
true
Špenátová polévka

Jídlo je radost

Špenátová polévka

Ingredience:

 
    • 500 g čerstvého špenátu
    • 1 středně velká cibule
    • 2 stroužky česneku
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 l zeleninového vývaru
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 2 brambory
    • Sůl a pepř podle chuti
    • Špetka muškátového oříšku
    • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo pažitka)

 
Postup:

 
1. Příprava špenátu:
      • Špenát důkladně omyjte a osušte. Pokud jsou listy velké, můžete je nahrubo nasekat.
2. Příprava základních ingrediencí:
      • Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
      • Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
3. Smažení cibule a česneku:
      • V hrnci rozehřejte olivový olej na střední teplotu.
      • Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout.
4. Přidání brambor a vývaru:
      • Do hrnce přidejte nakrájené brambory a zeleninový vývar.
      • Vařte na střední teplotě, dokud brambory nezměknou (asi 15 minut).
    5. Přidání špenátu:
      • Přidejte do hrnce čerstvý špenát a vařte, dokud nezavadne (asi 2-3 minuty).
6. Mixování:
      • Polévku stáhněte z ohně a pomocí tyčového mixéru ji rozmixujte do hladka.
      • Pokud nemáte tyčový mixér, můžete polévku přelít do stolního mixéru a mixovat po částech.
7. Dokončení polévky:
      • Polévku vraťte na oheň a přidejte smetanu ke šlehání.
      • Dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
      • Nechte polévku probublat na mírném ohni dalších 5 minut.
8. Podávání:
      • Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvými bylinkami podle chuti.
      • K polévce se skvěle hodí čerstvý chléb nebo krutony.

 
Tipy:

 
    • Pro jemnější chuť můžete přidat trochu másla při smažení cibule a česneku.
    • Polévka je výborná i s přidáním sýra, například parmezánu, při servírování.
 
Dobrou chuť!