Ingredience:
• 500 g čerstvého špenátu
• 1 středně velká cibule
• 2 stroužky česneku
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 l zeleninového vývaru
• 200 ml smetany ke šlehání
• 2 brambory
• Sůl a pepř podle chuti
• Špetka muškátového oříšku
• Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo pažitka)
Postup:
1. Příprava špenátu:
• Špenát důkladně omyjte a osušte. Pokud jsou listy velké, můžete je nahrubo nasekat.
2. Příprava základních ingrediencí:
• Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
• Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
3. Smažení cibule a česneku:
• V hrnci rozehřejte olivový olej na střední teplotu.
• Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout.
4. Přidání brambor a vývaru:
• Do hrnce přidejte nakrájené brambory a zeleninový vývar.
• Vařte na střední teplotě, dokud brambory nezměknou (asi 15 minut).
5. Přidání špenátu:
• Přidejte do hrnce čerstvý špenát a vařte, dokud nezavadne (asi 2-3 minuty).
6. Mixování:
• Polévku stáhněte z ohně a pomocí tyčového mixéru ji rozmixujte do hladka.
• Pokud nemáte tyčový mixér, můžete polévku přelít do stolního mixéru a mixovat po částech.
7. Dokončení polévky:
• Polévku vraťte na oheň a přidejte smetanu ke šlehání.
• Dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
• Nechte polévku probublat na mírném ohni dalších 5 minut.
8. Podávání:
• Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvými bylinkami podle chuti.
• K polévce se skvěle hodí čerstvý chléb nebo krutony.
Tipy:
• Pro jemnější chuť můžete přidat trochu másla při smažení cibule a česneku.
• Polévka je výborná i s přidáním sýra, například parmezánu, při servírování.
Dobrou chuť!