Ingredience:
• 4 středně velké okurky
• 1 středně velká cibule
• 2 stroužky česneku
• 2 lžíce olivového oleje
• 750 ml zeleninového vývaru
• 200 ml zakysané smetany
• Sůl a pepř podle chuti
• 1 svazek čerstvého kopru
• 2 lžíce citronové šťávy
• Čerstvé bylinky na ozdobu (např. kopr nebo pažitka)
Postup:
1. Příprava okurek:
• Okurky omyjte a oloupejte. Nakrájejte je na menší kostičky. Pokud mají hodně semínek, můžete je vydlabat.
2. Příprava základních ingrediencí:
• Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
3. Smažení cibule a česneku:
• V hrnci rozehřejte olivový olej na střední teplotu.
• Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout.
4. Přidání okurek a vývaru:
• Do hrnce přidejte nakrájené okurky a zeleninový vývar.
• Vařte na střední teplotě, dokud okurky nezměknou (asi 10 minut).
5. Mixování:
• Polévku stáhněte z ohně a pomocí tyčového mixéru ji rozmixujte do hladka.
• Pokud nemáte tyčový mixér, můžete polévku přelít do stolního mixéru a mixovat po částech.
6. Dokončení polévky:
• Polévku vraťte na oheň a přidejte zakysanou smetanu.
• Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
• Přidejte nasekaný čerstvý kopr a nechte polévku probublat na mírném ohni dalších 5 minut.
7. Podávání:
• Polévku podávejte studenou nebo lehce teplou, ozdobenou čerstvými bylinkami podle chuti.
• K polévce se skvěle hodí kousky opečeného chleba nebo krutony.
Tipy:
• Pro jemnější chuť můžete přidat trochu másla při smažení cibule a česneku.
• Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat lžíci dijonské hořčice do polévky.
Dobrou chuť!