jidlojeradost.cz
true
Okurková polévka s koprem

Jídlo je radost

Okurková polévka s koprem

Ingredience:

 
    • 4 středně velké okurky
    • 1 středně velká cibule
    • 2 stroužky česneku
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 750 ml zeleninového vývaru
    • 200 ml zakysané smetany
    • Sůl a pepř podle chuti
    • 1 svazek čerstvého kopru
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. kopr nebo pažitka)

 
Postup:

 
1. Příprava okurek:
      • Okurky omyjte a oloupejte. Nakrájejte je na menší kostičky. Pokud mají hodně semínek, můžete je vydlabat.
2. Příprava základních ingrediencí:
      • Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
3. Smažení cibule a česneku:
      • V hrnci rozehřejte olivový olej na střední teplotu.
      • Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout.
4. Přidání okurek a vývaru:
      • Do hrnce přidejte nakrájené okurky a zeleninový vývar.
      • Vařte na střední teplotě, dokud okurky nezměknou (asi 10 minut).
5. Mixování:
      • Polévku stáhněte z ohně a pomocí tyčového mixéru ji rozmixujte do hladka.
      • Pokud nemáte tyčový mixér, můžete polévku přelít do stolního mixéru a mixovat po částech.
6. Dokončení polévky:
      • Polévku vraťte na oheň a přidejte zakysanou smetanu.
      • Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
      • Přidejte nasekaný čerstvý kopr a nechte polévku probublat na mírném ohni dalších 5 minut.
7. Podávání:
      • Polévku podávejte studenou nebo lehce teplou, ozdobenou čerstvými bylinkami podle chuti.
      • K polévce se skvěle hodí kousky opečeného chleba nebo krutony.

 
Tipy:

 
    • Pro jemnější chuť můžete přidat trochu másla při smažení cibule a česneku.
    • Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat lžíci dijonské hořčice do polévky.
 
Dobrou chuť!