jidlojeradost.cz
true
Maková roláda s tvarohem a povidly

Jídlo je radost

Maková roláda s tvarohem a povidly

Ingredience:

 
Piškot:
 
    • 4 vejce
    • 120 g krupicového cukru
    • 80 g hladké mouky
    • 40 g mletého máku
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • Špetka soli
    • 1 lžička vanilkového extraktu
 
Náplň:
 
    • 250 g měkkého tvarohu
    • 2 lžíce zakysané smetany
    • 3-4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
    • 1 lžička vanilkového cukru
    • 150 g povidel
 
Dekorace:
 
    • Moučkový cukr na posypání
    • Čerstvé ovoce nebo mátové lístky na ozdobu (volitelné)

 
Postup:

 
1. Příprava piškotu:
      • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
      • Vejce oddělte na žloutky a bílky.
      • Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu.
      • Žloutky vyšlehejte s krupicovým cukrem a vanilkovým extraktem do světlé, nadýchané hmoty.
      • Mouku smíchejte s práškem do pečiva a mletým mákem.
      • Do žloutkové směsi postupně přimíchávejte mouku s mákem a sníh z bílků, opatrně promíchávejte, aby se těsto nespadlo.
2. Pečení piškotu:
      • Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech.
      • Pečte v předehřáté troubě přibližně 10-12 minut, dokud povrch nebude zlatavý a při dotyku pružný.
      • Po upečení piškot ihned přeneste na čistou kuchyňskou utěrku posypanou moučkovým cukrem a pečicí papír opatrně stáhněte. Rolujte piškot i s utěrkou a nechte vychladnout.
3. Příprava náplně:
      • Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem do hladké směsi.
4. Plnění rolády:
      • Vychladlý piškot opatrně rozrolujte.
      • Rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň po celé ploše piškotu.
      • Na tvarohovou vrstvu naneste povidla a opět jemně rozetřete.
5. Závěrečná úprava:
      • Piškot opatrně, ale pevně zarolujte zpět do tvaru rolády.
      • Roládu zabalte do potravinové fólie a nechte v chladničce alespoň 1 hodinu ztuhnout.
6. Servírování:
      • Před podáváním roládu posypte moučkovým cukrem.
      • Můžete ozdobit čerstvým ovocem nebo mátovými lístky podle chuti.

 
Tipy:

 
    • Při rozvalování piškotu buďte opatrní, aby se nezlomil.
    • Můžete přidat do tvarohové náplně trochu citronové kůry pro osvěžující chuť.
 
Dobrou chuť!