Ingredience:
Piškot:
• 4 vejce
• 120 g krupicového cukru
• 80 g hladké mouky
• 40 g mletého máku
• 1 lžička prášku do pečiva
• Špetka soli
• 1 lžička vanilkového extraktu
Náplň:
• 250 g měkkého tvarohu
• 2 lžíce zakysané smetany
• 3-4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
• 1 lžička vanilkového cukru
• 150 g povidel
Dekorace:
• Moučkový cukr na posypání
• Čerstvé ovoce nebo mátové lístky na ozdobu (volitelné)
Postup:
1. Příprava piškotu:
• Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
• Vejce oddělte na žloutky a bílky.
• Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu.
• Žloutky vyšlehejte s krupicovým cukrem a vanilkovým extraktem do světlé, nadýchané hmoty.
• Mouku smíchejte s práškem do pečiva a mletým mákem.
• Do žloutkové směsi postupně přimíchávejte mouku s mákem a sníh z bílků, opatrně promíchávejte, aby se těsto nespadlo.
2. Pečení piškotu:
• Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech.
• Pečte v předehřáté troubě přibližně 10-12 minut, dokud povrch nebude zlatavý a při dotyku pružný.
• Po upečení piškot ihned přeneste na čistou kuchyňskou utěrku posypanou moučkovým cukrem a pečicí papír opatrně stáhněte. Rolujte piškot i s utěrkou a nechte vychladnout.
3. Příprava náplně:
• Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem do hladké směsi.
4. Plnění rolády:
• Vychladlý piškot opatrně rozrolujte.
• Rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň po celé ploše piškotu.
• Na tvarohovou vrstvu naneste povidla a opět jemně rozetřete.
5. Závěrečná úprava:
• Piškot opatrně, ale pevně zarolujte zpět do tvaru rolády.
• Roládu zabalte do potravinové fólie a nechte v chladničce alespoň 1 hodinu ztuhnout.
6. Servírování:
• Před podáváním roládu posypte moučkovým cukrem.
• Můžete ozdobit čerstvým ovocem nebo mátovými lístky podle chuti.
Tipy:
• Při rozvalování piškotu buďte opatrní, aby se nezlomil.
• Můžete přidat do tvarohové náplně trochu citronové kůry pro osvěžující chuť.
Dobrou chuť!