jidlojeradost.cz
true
Chřestová sezóna: Recepty a tipy na přípravu

Jídlo je radost

Chřestová sezóna: Recepty a tipy na přípravu

Chřestová sezóna: Recepty a tipy na přípravu

 
Chřest, známý také jako královna zeleniny, má svou sezónu na jaře a nabízí jedinečnou příležitost, jak obohatit svůj jídelníček o lahodnou a zdravou surovinu. Jeho jemná chuť a univerzálnost v kuchyni z něj činí oblíbenou volbu pro gurmány i domácí kuchaře. Přinášíme vám několik typů na přípravu chřestu, abyste mohli plně využít jeho sezónu a vychutnat si všechny jeho výhody.
 

Základy přípravy chřestu


Chřest se vyskytuje ve třech hlavních variantách: zelený, bílý a fialový. Každý druh má své specifické chuťové nuance a způsob přípravy.
2
1. Zelený chřest
Příprava: Odkrojte dřevnaté konce (asi 2-3 cm). Pokud je stonky mladé a tenké, nemusíte je loupat.
Vaření: Zelený chřest se vaří krátce (2-4 minuty), aby zůstal křupavý. Můžete ho také grilovat nebo péct v troubě.
2. Bílý chřest
Příprava: Odkrojte dřevnaté konce a celý stvol oloupejte od hlavičky dolů, protože má silnější a vláknitou slupku.
Vaření: Bílý chřest vyžaduje delší vaření (8-12 minut). Je také vhodný pro pečení nebo vaření v páře.
3. Fialový chřest
Příprava: Fialový chřest má jemnější slupku než bílý, ale pro nejlepší chuť doporučujeme oloupat spodní části.
Vaření: Tento druh chřestu je skvělý syrový v salátech, ale můžete ho také krátce vařit nebo grilovat.
3

Recepty s chřestem

 
1. Chřestový krém
 
Ingredience:
• 500 g zeleného chřestu
• 1 střední cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 l zeleninového vývaru
• 200 ml smetany
• Olivový olej
• Sůl a pepř
Postup:
1. Chřest očistěte, odkrojte konce a nakrájejte na menší kousky.
2. Na olivovém oleji osmažte nasekanou cibuli a česnek do zlatova.
3. Přidejte chřest a krátce osmažte.
4. Zalijte vývarem a vařte, dokud není chřest měkký (asi 10 minut).
5. Polévku rozmixujte do hladka, přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
 
2. Grilovaný chřest s parmazánem
 
Ingredience:
• 500 g zeleného chřestu
• Olivový olej
• 50 g strouhaného parmazánu
• Sůl a pepř
• Citronová šťáva
 
Postup:
1. Chřest očistěte a odkrojte konce.
2. Potřete ho olivovým olejem, osolte a opepřete.
3. Grilujte na středním ohni asi 5 minut, dokud není měkký a lehce orestovaný.
4. Před podáváním posypte strouhaným parmazánem a zakápněte citronovou šťávou.
 
3. Chřestový salát s vejcem a avokádem
 
Ingredience:
• 300 g zeleného chřestu
• 2 tvrdá vařená vejce
• 1 zralé avokádo
• Směs salátových listů (rukola, špenát, polníček)
• Olivový olej
• Citronová šťáva
• Sůl a pepř
 
Postup:
1. Chřest očistěte, odkrojte konce a vařte ve vroucí osolené vodě 2-3 minuty. Poté ho okamžitě zchlaďte ve studené vodě, aby si zachoval barvu a křupavost.
2. Vejce nakrájejte na čtvrtky, avokádo na plátky.
3. Na talíř rozložte salátové listy, přidejte chřest, vejce a avokádo.
4. Pokapejte olivovým olejem, citronovou šťávou, osolte a opepřete.

 
Tipy na přípravu a skladování

 
1. Čerstvost je klíčová: Chřest je nejlepší konzumovat co nejdříve po koupi. Uchovávejte ho v lednici, ideálně zabalený do vlhké utěrky nebo postavený ve sklenici s trochou vody.
2. Nepřevařujte: Chřest by měl být jemný, ale stále lehce křupavý. Převaření způsobí, že ztratí svou barvu a texturu.
3. Využijte odřezky: Odkrojené konce chřestu nevyhazujte. Můžete je použít do vývarů nebo je rozmixovat do polévek pro zvýšení chuti.
 
Chřestová sezóna je krátká, ale intenzivní. Nabízí mnoho možností, jak tuto lahodnou zeleninu začlenit do vašich jídel. Ať už ho vaříte, grilujete nebo používáte v salátech, chřest je skvělým doplňkem každého jídla. Na našem webu "Jídlo je radost" v záložce „Recepty“ najdete další inspirativní typy, jak si tuto zeleninu užít na maximum. Užijte si chřestovou sezónu a nebojte se experimentovat s novými recepty!