Postup:
1. Chřest očistěte, odkrojte konce a nakrájejte na menší kousky.
2. Na olivovém oleji osmažte nasekanou cibuli a česnek do zlatova.
3. Přidejte chřest a krátce osmažte.
4. Zalijte vývarem a vařte, dokud není chřest měkký (asi 10 minut).
5. Polévku rozmixujte do hladka, přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
2. Grilovaný chřest s parmazánem
Ingredience:
• 500 g zeleného chřestu
• Olivový olej
• 50 g strouhaného parmazánu
• Sůl a pepř
• Citronová šťáva
Postup:
1. Chřest očistěte a odkrojte konce.
2. Potřete ho olivovým olejem, osolte a opepřete.
3. Grilujte na středním ohni asi 5 minut, dokud není měkký a lehce orestovaný.
4. Před podáváním posypte strouhaným parmazánem a zakápněte citronovou šťávou.
3. Chřestový salát s vejcem a avokádem
Ingredience:
• 300 g zeleného chřestu
• 2 tvrdá vařená vejce
• 1 zralé avokádo
• Směs salátových listů (rukola, špenát, polníček)
• Olivový olej
• Citronová šťáva
• Sůl a pepř
Postup:
1. Chřest očistěte, odkrojte konce a vařte ve vroucí osolené vodě 2-3 minuty. Poté ho okamžitě zchlaďte ve studené vodě, aby si zachoval barvu a křupavost.
2. Vejce nakrájejte na čtvrtky, avokádo na plátky.
3. Na talíř rozložte salátové listy, přidejte chřest, vejce a avokádo.
4. Pokapejte olivovým olejem, citronovou šťávou, osolte a opepřete.
Tipy na přípravu a skladování
1. Čerstvost je klíčová: Chřest je nejlepší konzumovat co nejdříve po koupi. Uchovávejte ho v lednici, ideálně zabalený do vlhké utěrky nebo postavený ve sklenici s trochou vody.
2. Nepřevařujte: Chřest by měl být jemný, ale stále lehce křupavý. Převaření způsobí, že ztratí svou barvu a texturu.
3. Využijte odřezky: Odkrojené konce chřestu nevyhazujte. Můžete je použít do vývarů nebo je rozmixovat do polévek pro zvýšení chuti.
Chřestová sezóna je krátká, ale intenzivní. Nabízí mnoho možností, jak tuto lahodnou zeleninu začlenit do vašich jídel. Ať už ho vaříte, grilujete nebo používáte v salátech, chřest je skvělým doplňkem každého jídla. Na našem webu "Jídlo je radost" v záložce „Recepty“ najdete další inspirativní typy, jak si tuto zeleninu užít na maximum. Užijte si chřestovou sezónu a nebojte se experimentovat s novými recepty!